2. toukokuuta 2012

Ohjausopas: Takaaleikkaus

Elikkä toisella treenikerralla siirrytäänkin persjätöistä takaaleikkauksiin!

Mitä?

Takaaleikkauksessa koira lähetetään esteelle, ja ohjaaja vaihtaa puolta koiran takana. Jotta takaaleikkauksia pystyy tekemään radalla, ja jotta niitä olisi järkevä tehdä, on koiran syytä osata irrota.
Tässä vielä suuntaa-antava video ohjauksestaMiksi?

  • Puolen vaihtaminen
  • Takaaleikkaus voi kääntää hyvin vahvasti
  • Pystyy tekemään, vaikka koira olisikin edellä ( suomennos: jos omat jalat eivät olleet tarpeeksi nopeat)

Milloin?

  • Puolen vaihdos
  • Esteeltä pitää kääntyä
  • Koira on edellä

Miten?

Tärkeintä takaaleikkauksessa on sulavuus. Ohjaajan täytyy vaihtaa puolta samaan aikaan, kun koira lähetetään hypylle, sillä muutoin koira ei voi tietää käännöksestä, vaan kääntyy "väärään suuntaan" (tämä myös eräs syy, miksi takaaleikkaus suoralle putkelle on melko vaikeaa). Ohjaajan olisi hyvä päästä juoksemaan suhteellisen suoraa linjaa koko ajan, joka onkin yksi niistä syistä, miksi koiran on oltava edellä ennen takaaleikkausta. Jos koiran joutuu saattamaan esteelle, kääntyvät koirat yleensä "väärään suuntaan" hypyltä, sillä ohjaaja on ollut vielä kyseisellä puolella hypyn aikana. Lisäksi, jos ohjaaja joutuu saattamaan koiran hypylle, muuttuu juoksulinja huonoksi, sillä ohjaaja joutuu "kiertämään" hypyn.

Harjoittelu?

Koska takaaleikkaus vaatii aina koiralta irtoamista, ovat irtoamisharjoitukset paras tapa harjoitella persjättöä. Irtoamisharjoituksista yksinkertaisin on kolmen hypyn suora siten, että ohjaaja minimalisoi liikkeensä. Jos kolme hyppyä tuntuu liialta, voi harjoituksen aloittaa ensimmäisen hypyn takaa. Kun koira suorittaa itsenäisesti yhden esteen ja alkaa ymmärtämään homman ideaa, voidaan siirtyä kahden hypyn taakse ja siitä edelleen kolmen hypyn taakse.
Kun irtoaminen kolmella hypyllä alkaa sujumaan, voidaan takaaleikkaus yhdistää harjoitukseen. Koira lähetetään hypyille, ja itse juostaan mukana. Toisen ja kolmannen hypyn välissä ohjaaja kuitenkin vaihtaa puolta. Myös tässä harjoituksessa kannattaa olla alkuun palkka valmiina  kolmannen hypyn takana, jos koira ei ole kovin konenut takaaleikkauksissa. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti