18. toukokuuta 2012

Ohjausopas: Takaakierto

Hieman aikataulusta myöhässä, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan! Takaakierto siis käsittelyssä.

Mitä?

Takaakierrossa koira (yllättävää kyllä) kiertää esteen. Takaakiertoja on kahden laisia, niitä joissa ohjaaja on sillä puolella estettä, johon koira laskeutuu, ja niitä, joissa ohjaaja on sillä puolella estettä, josta koira ponnistaa.
Takaakierto ohjauksia on monia erilaisia, ja AgilityNerd on tehnyt niistä pienen listan. Sivustolla on myös videoita.


Miten?

Takaakiertoon lähetyksessä ohjaavan käden puoleinen jalka astuu askeleen eteen, ja joustaa, jolloin liikkeestä tulee sulava ja selkeä. Eli jos este kierretään oikealta puolelta, oikea käsi ja jalka ovat edessä. Hyvä paikka takaakierto-ohjaukselle on siivekkeen sisimmäisessä reunassa. Tähän kohtaan jalka siis astuu. Jos jalka astuu siivekkeen ulkoreunaan, ei koira näe estettä ja sen suorittaminen vaikeutuu. Jos ohjaus taas on liian keskellä, tulkitsee koira sen herkästi siten, että hyppää riman suoraan ilman takaakiertoa.
Rintamasuuntaa on myös hyvä pohtia takaakiertoa tehdessä. Jos on tarkoitus tehdä takaakiertovalssi, on yksinkertaisinta, että rintamasuunta on esteen suuntaisesti (eli siis olkapää estettä kohti), ja jalka astuu siivekkeen suuntaisesti. Tästä asennosta pääsee ohjaamaan valssin helposti, sillä kun jalka joustaa takaakiertoon, saa ylöspäin ponnistaessaan liikkeeseen paljon voimaa ja nopeutta.

Harjoittelu?

Takaakiertoja on äärimmäisen helppo harjoitella. Melkeinpä mikä tahansa; puu, keittiöntuoli tai tolppa kelpaa esteeksi takaakiertoharjoitteluun. Koiraa lähetetään kiertämään este, ensin läheltä, sitten askeleen kauempaa, askeleen kauempaa ja askeleen kauempaa. Hyvä harjoitusta on myös, jos jostain löytää esim kaksi lähekkäin olevaa puuta, ja lähettää koiraa vuoronperään kiertämään näitä, esimerkiksi kahdeksikon mallissa. Mitä kauempaa koiraa pystyy lähettämään, sitä parempi! Tällainen harjoitus vahvistaa myös muuta koiran irtoamista, ja tällöin myös nopeutta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti