16. toukokuuta 2013

Annetaan koiralle tehtävä

Olen viimeaikoina hokenut tehtävä-sanaa ihan hirveästi. Tehtävällä tarkoitan sitä, että koiralle pitää antaa radalla suoritettava tehtävä, kertoa miten se tehdään ja miksi se tehdään niin. Käytännössä tämä tarkoittaisi:

Tehtävä: Hyppää hyppy
Miten: Älä hyppää pitkälle vaan käänny vasemmalle
Miksi: Koska seuraava este on tämä putki

Ensimmäinen taso on siis tuo tehtävän anto. Aloittelevat agilitaajat keskittyvät tehtävän antamiseen ja joskus sekin saattaa unohtua. Koiralle kerrotaan aina vain seuraavaksi suoritettava este, jolloin koiralla ei ole erikoisempaa tietoa siitä miten se tehdään ja miksi se tehdään niin.
Hyppy - Odotetaan että koira hyppää - Tässä - Odotetaan että koira tulee luokse - Putki - Odotetaan että koira suoritti putken
Kun tästä kehitytään, osataan antaa tehtäviä ajoissa mutta vieläkin edetään aikalailla este kerrallaan.

Seuraava taso on miten/miksi taso. Yhdistäisin nämä samaksi tasoksi, sillä aika paljon ne kattavat toisiaan. Jos kerrot koiralle jo ajoissa mikä seuraava tehtävä tulee olemaan, mihin suuntaan ollaan jatkamassa matkaa, koira yleensä pystyy itse keksimään miten edellisen esteen suorittaa. Toisaalta taas voi olla tilanteita joissa koira tekee mahtavan käännöksen vaikkei sillä olisi hajuakaan mihin ollaan seuraavaksi menossa.

Jos koira ei tiedä, mitä siltä vaaditaan, ei se voi antaa parastaan. Koira ei voi juosta täysillä kohti seuraavaa estettä jos ei tiedä (tai luule tietävänsä ;) ) mikä este on seuraavana vuorossa. Tässä kohtaa sitten astuu kuvioon koiran osaaminen. Itsevarma ja irtoava koira lukee rataa itse ja paikkailee ohjaajan virheitä tarvittaessa. Koira pystyy juoksemaan täysillä koska uskoo tietävänsä mihin ollaan menossa. Sen sijaan varovaisempi koira, kuten esimerkiksi Venla, hiljentää vauhtiaan ja ikäänkuin odottaa tietoa siitä mitä on tapahtumassa. 


Sori en nähny!

Tietysti on myös tärkeää opettaa koiralle mitä ohjaaja milloinkin ohjauksellaan tarkoittaa. Kun koira osaa lukea esim vippauksen hyvin, voi ohjaaja suorittaa sen paljon huolettomammin kuin tilanteessa jossa koira ei selkeästi ymmärrä mitä ohjaaja siltä haluaa.  Mitä paremmin koira osaa ohjauksia lukea, sitä enemmän koira sallii meille myös "virheitä". Rata ei välttämättä kaadukkaan kokonaan yhteen hieman väärin ajoittuneeseen valssiin. 

Agi.fi lehdessä oli juttua kiihdytyksen ja jarrutuksen opettamisessa. Venlan kanssa aloitammekin nämä kiihdytysharjoitukset heti kun mahdollista! :) Kun koira tietää, milloin ohjaaja haluaa sen kulkevan täysillä eteenpäin, ei tarvitse huolehtia siitä jääkö pitkällä loppusuoralla jälkeen :)

Lisäksi tässä tehtävä-ajatuksessa on hyvin keskeistä se, että ohjaaja myös luottaa koiraansa ja siihen että koira kyllä suorittaa tehtävän. Jos jäädään valvomaan että koira varmasti hyppää riman yli, ei miten/miksi-informaatiota pystytä antamaan.

Tällaisia pohdintoja tällä viikolla! Nyt vaan pitäisi saada itsellekkin nämä komponentit kuntoon. "Helpommin sanottu kuin tehty" tuntuu aika lievältä ilmaisulta :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti